Varför fiber?

Det är många som undrar varför man skall dra in fiber, man har idag ett bredband via ADSL med tillräckligt hög hastighet. Eller man tror på mobiltbredband.

Du klarar dig idag med ADSL eller mobilt-bredband. Framtiden förutspås kräva mer digital trafik in i hemmen. Idag använder ett hushåll i snitt 3 gbit data, och om 5 år räknar man med att vi mångdubblat detta till 50 gbit.

ADSL spränger sakta nya gränser och kan idag erbjudas i upp till 60 mbit ner och 20 upp om du bor max 800 m från din telestation.

Mobilt bredband och 4G erbjuder upp till 80 mbit, finns på vissa orter och liksom all trådlös kommunikation delas den med alla andra inom samma område som använder 4G.

Fiber levereras idag i max 80/80 mbit till hushåll inom Borlänge Energis Stadsnät. 80/80 innebär att du har samma hastighet upp som ner. Hastigheten ner påverkas av hastigheten upp. Kort man säga att oftast är 10/10 snabbare än ADSL 24/1, även om du bara laddar ner. Men framför allt skall man veta att 80/80 endast utnyttjar runt 1% av den möjliga hastigheten i fiber-kabeln. Idag finns redan 1 gbit, 10 gbit och 40 gbit som går att köra i den kabel som Borlänge Energi gräver ner. Man behöver byta lite lådor i båda ändar av fibern. Man kan idag redan köra flera parallella dataströmmar med olika våglängd på ljuset i fibern. Det ger oss i framtiden en i stort sett obegränsad möjlighet till bandbredd.

Överföring genom fiber går med ljusets hastighet, vilket är omöjligt att överträffa med något annat media än just fiber.

Oavsett vad du väljer för Internet uppkoppling  slutar det med att det går via Fiber från din telestation eller från din mobilmast, så det finns ingen möjlighet att idag få något alternativ som kan bli snabbare än Fiber.

Många pratar om att Skanova skrotar kopparnätet och där med försvinner ADSL, det är kanske sant i vissa glesbygder. Men här i Yttermora lär det inte bli aktuellt på länge. Samma sak gäller att man pratar om att kopparn kommer att ta slut, visst det har man sagt länge liksom man gjort om olja. Men det känns inte som ett argument för att skaffa fiber.

Man pratar om att fiber höjer värdet på ditt hus, och det är troligen så. Men det har du ju ingen glädje av för än du skall sälja. Möjligen kan det i en glesbygd vara så att fiber in i huset gör att flera kan bo kvar och kanske jobba mer på distans och det i sin tur gör att affären kan fortsätta existera. Men det gäller ju inte oss i Yttermora?

Så varför skall jag betala 15000 kr för att dra in fiber?

Mest för att du troligen i framtiden kommer att behöva mer bandbredd, och för att du redan nu kan spara pengar då olika operatörer pressar priserna på tjänster i Stadsnätet. Du får en högre hastighet till ett bra pris. Du får en säkrare kommunikation som inte leder elektriska impulser så som åsknedslag. Fiberkabeln kan lika väl som kopparkabeln grävas av.

Telefonin kan spara 150 kr/mån genom att använda IP telefoni från t ex Phonzo

Här kommer vi att lägga in flera argument inom kort.

Kommentera