IP telefoni

Telefoni via IP har för och nackdelar. Den stora nackdelen ligger i att man inte har någon telefoni om strömmen går. Nu är det ett mindre problem idag då nästan alla dessutom har en mobiltelefon. Nu är det ju så att fler och fler lever med endast trådlösa telefoner hemma och då fungerar inte dom i alla fall, för basstationen kräver ström för att fungera.

Men har man ofta strömavbrott och garanterat vill ha telefoni då bör man ha ett abonnemang hos t ex Telia via vanlig koppar tråd.

En annan nackdel man hör om IP telefoni är att det kräver bandbredd. Nu skulle det inte vara något problem om man har bredband via fiber, men IP telefon tar mellan 80-160 kbit per samtal. Och ADSL idag brukar oftast ligga på 2 mbit, där kan man alltså ha minst 12 pågående samtal samtidigt utan problem. Så kort kan man säga att hemma där du kanske har 2 eller 3 samtal samtidigt är det aldrig problem ens på ADSL.

Fördelarna med IP telefoni är många, där de flesta bara nyttjar prisfördelarna och väljer en billigare operatör. Det första man ser är att Telia tar 145 kr/mån för ett bas abonnemang via koppar (PSTN) men bara 59 kr/mån via IP. Och tittar man på andra operatörer så som t ex Phonzo så kostar det 29 kr/mån och då får du ringa 400 mig gratis i det fasta nätet och helt gratis till andra som har Phonzo och ingen uppkopplingsavgift för gratis minuterna. Andra operatörer har liknande upplägg men priserna varierar.

Det finns olika varianter av IP telefoni, det vanligaste är att man har en liten dosa som gör om IP telefonin så den fungerar med dina gamla telefoner. Ett annat sätt är att ansluta ”äkta” IP telefoner och ett tredje är att använda sin dator att ringa genom via en sk SoftPhone vilket är ett program du installerar. Och man kan ha en kombination av dessa.

[ad] Empty ad slot (#1)!

Har man en oberoende operatör kan man ofta ha IP telefonin i sin mobil, det förutsätter att man har en så kallad SmartPhone, Nokia, Android, Windows Mobile, och Iphone har klienter för att ha IP telefonin i Mobilen. Det finns både gratis versioner och appar som kostar allt från några upp mot 600 kr. Värt att tänka på är att man ringer via datatrafik, och att inte alla mobil abonnemang innehåller fri data eller fri data för IP telefoni.

Att hemma bara ha en dator med SoftPhone är ingen praktisk lösning, det förutsätter att du har datorn igång alltid, och dessutom kommer du att prata via högtalar telefon eller någon form av headset. Däremot kan det vara perfekt att kunna ta med datorn på semestern, och sitta på hotellrummet eller nere lobbyn på hotellet, koppla upp sig via trådlöst Internet som ofta är gratis eller kostar någon hundring för hela veckan och med hjälp av datorn kunna ringa hem till släkt och vänner. Och det kostar som ett vanligt lokalsamtal i Sverige. Har man dessutom fria minuter på sitt abonnemang blir det helt gratis om Internet ingår på hotellet. Givetvis går det att använda sin Smarta Mobil på samma sätt med rätt APP.

Ringer man mycket utomlands kan man dessutom skaffa ytterligare IP telefoni abonnemang hos någon annan operatör i det land man ringer mycket till, och då är det bara lokaltaxa i det landet man betalar. Många operatörer har så kallade kontant abonnemang där man betalar in t ex 100 kr och har den summan att ringa för, återigen Phonzo är en av de operatörer i Sverige som har ett fördelaktigt kontant abonnemang. Där betalar du 50 kr i startavgift som du INTE får ringa för. Men redan nu går det att ringa in och det går att ringa ut till alla andra som har Phonzo. Sedan köper man precis som till mobilen påfyllnings potter för att kunna ringa ut.

Det vanligaste sättet att ansluta sin IP telefoni är via en liten box som man kopplar in på sin router och in i första telefonjacket. Den bryter kopplingen mellan ditt interna PSTN-telenät och PSTN-nätet som ägs av Skanova. Och den konverterar IP telefoni till  PSTN.

Ett annat effektivt sätt är att använda en äkta IP telefon där man drar en vanlig nätverkskabel in i telefonen istället för en telekabel. Dessa telefoner är ofta lite dyrare och framför allt framtagna för företag där IP telefoni är väldigt vanligt. Det finns modeller som hanterar allt från ett till tio IP telefoni abonnemang. Vanlika märken på dessa telefoner är Cisco och Snome.

[ad] Empty ad slot (#1)!

Siemens har ett antal trevliga trådlösa telefoner som har både IP telefoni och PSTN-telefoni. Dessa kan användas i kombination eller det ena eller andra.
Fördelen här är att man kan ansluta upp till 6 st handenheter till en basstation och man kan ha två IP samtal och ett PSTN samtal igång samtidigt. Dessa modeller är något dyrare än deras billigaste modeller. En av de ”billigare” heter Siemens Gigaset A580 IP men det finns flera dyrare som också heter IP på sluter.
Här kan man konfigurera upp till 6 st IP abonnemang och dessutom sätta upp regler som gör att telefonen själv väljer vad du skall använda för operatör för lokalsamtal, utlandsamtal och mobilsamtal. T ex om du har ett extra abonnemang i USA för att ringa släktingar där så använder den alltid ditt USA nummer om numret börjar 001 vilket är landsnumret för USA.

Som du kanske förstått är jag lite av telefoni nörd. När vi bodde i Haninge hade jag ett nummer hos Phonzo som vi använde för samtliga utgående samtal, där har jag valt ett 89 kr abonnemang som ger mig 900 gratis minuter till fasta nätet plus 30 minuter fritt till mobiler. Det numret är ett hemligt nummer som alltså inte visas när vi ringer ut. Sedan hade vi en serie på 10 nummer i följd som kontant nummer för inkommande samtal plus mitt gamla nummer som vi konverterade från Telia till Phonzo kontant. Det kostade visserligen 50 kr/nummer men det är den enda kostnaden.
Nu har vi flyttat till Yttermora i Borlänge och då har jag skaffat ytterligare 10 nr här i serie, men jag har inte avslutat de gamla numren. Det innebär att våra gamla vänner kommer fortsätta kunna nå oss på de gamla numren, och det kostar oss inget extra (förutom de 50 kr/nummer för de nya 0243 numren)

Jag är dessutom så mycket nörd att jag tagit en gammal PC och byggt en egen telefonväxel av hemma, som gör att vi dels kan ringa intern men framför allt på ett enkelt sätt skall kunna hantera 20 inkommande telefonnummer. Mer om egen telefonväxel i en separat artikel.

Kommentera