Router och fiber

När man nu skall skaffa fiber så är det många som vill höja säkerheten något sätta en egen router mellan Borlänge Stadsnäts kabel in och det egna hemnätverket.

Och det anser jag vara en bra säkerhetsåtgärd, men man måste tänka lite på vad man köper. När man kör med ADSL så är överföringshastigheten på bredbandet så pass lågt att det inte gör så stor skillnad om du använder en router du köpt på Clas Ohlson, Jula eller Kjell & Co för 129 kr. För att spara in på kostnaden i denna billiga router har man tummat ganska mycket på hastigheten. Och de billigaste kan faktiskt ligga så illa till att de bara släpper igenom 5 mbit som bäst. Om du då betalar för 80/80 så kastar du en massa pengar i sjön varje månad, för du får ingen fart ut på Internet i alla fall.

En bra tumregel är att kolla WAn-LAN Througput, men det är inte alla som uppger den viktiga informationen, men det finns givetvis information på Internet

Säg att du har fiber 80/80, dvs att du faktiskt har 160 om du kör fullt ös både upp och ner samtidigt. Då skall du alltså ha en router som klarar minst 160 i WAN-LAN Throughput, men för att vara på säkra sidan skulle jag rekommendera en router som klarar minst dubbelt, dvs 380. Och dessutom rekommenderar jag idag en router som klarar gigabit på LAN sidan.

Kollar man på Prisjakt.nu så finns det möjlighet att filtrera på WAN-LAN Throughput. Men var observant då deras information inte stämmer så bra alla gånger. Såg bl a att Netgear WNR2000 var satt till 1000 medan SmallNetBuilder.com säger att den klarar 92,5.

Trådlöst är nästa fråga och här finns ju flera standarder som man följer och vanligast idag är 802.3b, 802.3g och 802.3n eller 802.3n draft, men det finns även 802.3a som visserligen inte ser ut att gå lika fort, men då a använder en helt annan frekvens så kan det i alla fall gå fortare, men det förutsätter ju att din dator eller vad du försöker ansluta trådlöst också klarar 802.3a.

Kommentera