Telefoni när vi nu har fiber, hur skall man tänka?

Nu när det är på gång att bli fiber i Yttermora är det dags att ta några beslut. Ett är hur jag skall tänka när det gäller telefonin.

Ett alternativ är att ha kvar sin gamla via telefonlinjen som man alltid haft. Men det är nästan alltid dyrare och dessutom en ökad risk när det gäller åsknedslag. Så min rekommendation är att byta till så kallad IP telefoni.

Här finns det en djungel att välja mellan olika operatörer. Tekniken som används är den samma för samtliga operatörer. Man behöver en liten dosa som ansluts till Internet som nu kommer via Fiber och sedan ansluts den till ditt vanliga telefonnät hemma i huset. Det senare för att du skall kunna använda dina gamla telefoner. Vissa operatörer lånar ut denna dosa andra skänker en till dig och några måste man köpa dosan själv.

Kvalitén på samtal är den samma, du har alltid rätt att behålla ditt gamla telefonnummer även om det kan kosta upp till 200 kr hos vissa operatörer att flytta över numret, så kallad nummer portering. Så det som som är avgörande är egentligen priset. Dels priset per månad men även priset per minut och priset för uppkoppling per samtal.

De flesta bredbandsoperatörer erbjuder även en kombo med både bredband och telefoni, det är ju smidigt då får man båda dessa på samma faktura. Men oftast är det dyrare om man kollar runt lite bland de andra operatörerna. Och när det gäller telefoni finns det flera operatörer än de som visas på Borlänge Stadsnäts hemsida. Anledningen är att flera operatörer kräver bara att du har en anslutning till Internet och dom har inget med själva stadsnätet att göra.

Så som alltid när det gäller telefoni så beror det ju lite på vad man har för ring beteende. Dvs ringer du mycket eller lite, ringer du mest fasta telefoner eller är det mest till mobil. Du kanske ringer mycket till ett visst land för att du har föräldrar, barn, släkt eller vänner där. Man kan ju faktiskt ha flera operatörer, men får då ha flera telefonidosor eller kanske rent av en enkel telefonväxel.

Jag har valt Phonzo som operatör, och det gjorde jag redan innan jag flyttade till Borlänge. Jag har dessutom satt upp en liten telefonväxel som kostar ca 600 kr plus att jag har min egen telefonidosa för att kunna koppla in mina gamla telefoner.

Fördelarna jag ser med Phonzo är att man betalar 29 kr eller 89 kr (den senare syns inte på Borlänge Stadsnät hemsida). För 29 kr/mån kan man ringa helt gratis till fasta telefoner i 400 minuter, och det räcker till de flesta. För 89 kr/mån kan man ringa helt gratis i 900 minuter till fasta telefoner och 30 minuter till mobiltelefoner. Och då är det helt utan uppkopplingsavgift. Nackdelen är att det kostar 1,19 kr till mobiltelefoner efter de inkluderade minuterna.
Phonzo har även något man kallar Cash och fungerar som kontantkortet till din mobiltelefon. Det kostar 50 kr att skaffa och man betalar in t ex 100 kr som man kan ringa för. När pengarna är slut så fyller man på med nya pengar. Om man ringer väldigt lite men vill ha kvar sitt fasta nummer så är detta ett alternativ. Men man måste då köpa sin egen telefonidosa.

Jag har ett antal Cash nummer hos Phonzo, vi har ett nummer var plus ett gemensamt så om man vet att man skall nå mig kan man ringa ett specifikt nummer. Jag har dessutom kvar alla våra gamla 08 nummer, så om någon vi känner men inte vet att vi flyttat ringer så kommer man i alla fall fram. Det kostar ju inget att ha numret kvar då potten aldrig tar slut. Och så har vi ett Phonzo Home för 89 kr som vi använder när vi ringer ut, det numret är hemligt. Våra mobiltelefoner har dessutom ett fasttelefonnummer, så om jag inte svarar hemma kopplas det till min mobil, och då används några av mina 900 gratis minuter som jag normalt aldrig lyckas göra av med.
Förutom dessa nummer hos Phonzo har jag dessutom ett avtal med en operatör i USA dit jag ringer mycket, och många i USA ringer mig. Så det är praktiskt med ett eget nummer där. Och lika så i Italien har jag ett nummer. Alla går till min lilla växel  som jag satt upp enligt denna länk http://nerdvittles.com/?p=8222

Men idag är det ju fler och fler som bara har mobiltelefon och med den ett avtal som gör att du ringer gratis till både andra mobiloperatörer och fasta telefoner.

Så telefoni via fiber är ointressant för många, men vill man ha fasttelefon hemma så är Phonzo eller någon teleoperatör via fiber ett sätt spara pengar via fiber.

Kommentarer inaktiverade.