Bredband via fiber, vad skall jag välja?

Nu när fiber är på gång så kommer ytterligare några val att göra.

Först tycker jag att man väljer hastighet. Och i huvudsak finns det tre hastigheter idag att välja på. Hög, låg och grundhastighet skulle jag vilja kalla dessa.

Hög är 100/100 eller 80/80 som Borlänge Stadsnät kallar det. Låg är 10/10 och grundhastighet är 2/2. Det finns några variationer med bl a 30/30 men den får gå under låg och 3/3 som också är grund.

Anledningen till att jag kallar 2/2 för grund är att om man nappat på BS erbjudande med bindningstid så är den ointressant då den ingår i grundpriset.
Det är nästan så jag skulle vilja säga att 10/10 också är ointressant om du har valt erbjudandet från BS. Anledningen är att skillnaden i pris till 80/80 är så liten och man får så väldigt mycket mer. Tittar vi på t ex Bahnhof så kostar 10/10 79 kr/mån medan 80/80 kostar 99 kr/mån.

Har du å andra sidan betalat kontant så blir skillnaden lite större då även nätavgiften stiger med 25 kr om du ökar från 10 till 80. Dvs skillnaden blir 45 kr istället för 20 kr om du har valt erbjudandet där nätavgiften ingår oavsett hastighet.

Har du betalat kontant ingår ju inget bredband utan allt tillkommer.

2 mbit duger alldeles utmärkt för att skicka mail och surfa på blocket. och aftonbladet.se och liknande sidor. Du kan även titta på en och annan YouTube video. Och du kan välja att ha billig telefoni från t ex Phonzo. Och framför allt om du har valt erbjudandet från BS så ingår ju detta gratis.

10 mbit motsvar det du har idag om du har ADSL 24/1 från någon leverantör. I Yttermora brukar man kunna få 13-14 mbit ner och 0,7 mbit upp och fibern har ju samma hastighet upp och ner och begränsningen ligger inte i kabeln som det gör med ADSL. Så du får 10 mbit upp och 10 mbit ner. Och det kommer att upplevas som snabbare än ADSL 24/1 i Yttermora. Denna hastighet fungerar för det mesta man gör på Internet. Om du kollar på SVTPLAY eller någon annan PLAY tjänst kommer du då och då att se den där symbolen som snurrar mitt i bilden när den fryser för att det behövs buffra lite . Men är det OK så räcker 10/10

80 mbit eller 100 mbit som det enligt BS skall vara nu är är vad jag anser borde vara minikravet för att få kalla sig bredband. Inne på många företag har man 100 mbit för alla kommunikation inom företaget. Det är i stort sett ingen fördröjning, du kan utan problem titta på ett par olika PLAY kanaler på olika datorer eller på TVn.
Här är det ett större problem hur snabbt andra sidan lyckas leverera informationen. Många leverantörer av information på Internet har bara 100/100 på sin sida för att leverera. Om du då är ensam om att titta på den där TV sändningen så är det ju inga problem, men är det 1000 andra som tittar samtidigt då delar ni på sändarens 100 mbit och då blir det i alla fall långsamt. Nu har alla större leverantör sett till att sprida ut sitt sändarnät så t ex NetFlix har kopior på sina filmer på massor av platser och beroende på var ifrån man tittar och hur många från samma region så slussas man till olika distributionspunkter.

När man bestämt vilken hastighet man vill ha så skall man ju välja operatör.

I stort kan man säga att det spelar ingen roll, alla levererar samma sak. Så lägst pris vinner. Kollar man t ex på Universal Telecom som har lägst pris på 80/80 och AllTele som har högst pris på 80/80 så är det dessutom samma bolag.

Jag vill ändå slå ett slag för Bahnhof som sticker ut hakan när det gäller din integritet på Internet. Dom registrerar ingen information om vilka sidor du besöker

Jag tycker dessutom lite synd om NetIT som har helt fel priser på BS hemsida och dessutom saknas priset för 80/80. Men för samtliga operatörer är det värt att besöka deras egen sida. Har du väl valt hastighet så är det inte så många sidor att besöka.

Själv har jag redan valt Bahnhof 80/80, undrar om jag kan få provision 😉

Flera operatörer lockar med halva priset uner en period eller gratis första månaderna. Vilket kan vara värt att nappa på. Det är sedan enkelt att byta operatör, så man kan ju alltid prova runt lite…

 

Kommentarer inaktiverade.