Informationsmöte hos Borlänge Stadsnät

Då har jag varit på informationsmöte hos Borlänge Stadsnät. Och fått svar på en del frågor.

Vi är idag 34% intresserade i Yttermora, vi måste bli 50% intresserade för att BS skall börja projektera.

Jag trodde unga familjer var mest intresserade, men idag är det äldre (60-80 åringar) som är mest intresserade av att få fiber. (Börjar jag bli gammal i förtid, jag är ju bara 47)

Blir vi 50% snabbt skulle det möjligen kunna fungera att få fiber i höst, men mer troligt är att man börjar i april 2013.

Yttermora är ett av de första fjärrvärmenäten där Borlänge Energi projekterade för fiber och här finns alltså rör draget till alla som har fjärrvärme.

Idag fick några nere i änden på Åkermansgatan dessutom en lapp i lådan med förfrågan om intresse för fjärrvärme, drar man in fiber samtidigt med fjärrvärmen spar man 5000 kr på fiber anslutnings avgiften. En av dessa är jag.

Vi fick lära oss att Internet leverantörerna inte får blockera någon trafik, det innebär att du med bredband från en leverantör kan välja fritt bland alla telefoni operatörer som kör IP telefoni. T ex Phonzo, CellIP eller kanske en leverantör i ett annat land för att ringa med lokaltaxa i LångtBortIStan.

Vi fick också veta att utrustningen som installeras är klar för 1 GBit (1000 MBit), men att man idag bara levererar 80/80 som mest. Man håller på att göra tester med 200 och 300 mbit.

Man sa också att man kan spara pengar på Bredband och Telefoni via Fiber och även TV om man nöjer sig med basutbudet i analog TV (99 kr) eller Digital TV (99+35 kr). Men om man vill ha KabelTV eller IPTV så kommer det troligen att kosta lika som idag då det är de stora bolagen som bestämmer både priser och utbud, och priset är i stort sett samma. Däremo blir utbudet mycket större, och där med kan du köpa dig fattig på alla kanaler du vill ha.

Jag vet inte om jag missuppfattade Jon ang grävningen man skall göra själv, men jag har skickat mail för att reda ut begreppen. På BS hemsida står att BS gräver och anlägger fiber fram till tomtgränsen, men förstod jag rätt kan jag i värsta fall få gräva själv över 3-4 tomter om ingen av mina närmare grannar vill ha fiber. Hoppas jag fattade fel, jag återkommer när jag fått svar.

Här är bilderna som BS presenteradestadsnat 2012

Kommentarer inaktiverade.